Prihaja Windows ... 10

3 Oktober 2014Microsoft je v torek, 30. septembra predstavil preizkusno različico novega operacijskega sistema (v nadaljevanju OS) Windows 10. Vodilni pri izdelavi so v prvi vrsti presenetili z imenom, katerega gre le stežka prezreti. Po predhodni osmici (Windows 8) so se ustvarjalci namreč odločili, da nova okna poimenujejo z 10, saj naj bi z njim želeli poudariti preskok, ki ga nov sistem  predstavlja glede na predhodno verzijo.Kaj je novega?

Ustvarjalci Windowsa 10 so v novi različici rešili problem dvojnosti sistema, ki je bil pri predhodnemu Windows 8 deležen številnih negativnih kritik. Moderno namizno okolje, ki ga mnogi prepoznamo po začetnemu zaslonu s ploščicami in aplikacijami ter t.i. standardno namizno okolje naj bi bila v novem OS združena.

Windows 10 uporabnikom vrača močno pogrešani meni Start, ki ga predhodna osmica ni imela. Meni Start z vgrajenimi ploščicami se samodejno prilagaja napravi, na kateri smo Windows zaganjali ter  ponuja hiter dostop do funkcij in datotek, ki jih ljudje najpogosteje uporabljamo. Novost predstavlja tudi namenska tipka za iskalnik (poleg menija Start), ki išče obenem med  datotekami v računalniku ter po spletu. Novost v opravilni vrstici je tudi gumb Task View, ki posamezniku omogoča hiter pregled vseh odprtih aplikacij in datotek..

dfdf

Vir: computerworld.com

Microsoftov novi OS lahko poganjajo tako rekoč vse priljubljene naprave: od pametnih telefonov, do tablic, osebnih računalnikov ter celo igralne konzole Xbox. Razvijalci bodo lahko posamezne aplikacije uvedli na različne tipe naprav.

Vsem poznana je gotovo precej moteča lastnost dosedanjih sistemov Windows, ko se nam na osebnem računalniku ob pogonu posamezne aplikacije iz spletne trgovine Windows store, le-ta odpre čez celoten zaslon. Windows 10 omogoča poganjanje aplikacij tudi v manjših oknih, ki pa jih lahko po zaslonu premikamo, povečujemo/zmanjšujemo, minimiziramo itd. Novost predstavlja tudi sočasno odprtje štirih aplikacij na enem zaslonu, uporabnik pa lahko ustvari celo več namizij za različne namene ter preskakoval med njimi. 

windows10 desketop

Vir: dailydot.com

Med nadgradnje, ki so prilagojene predvsem poslovni rabi lahko štejemo tudi izboljšanja na področju  zaščite. Ta naj bi bila višja pri preprečevanju vdora v sistem, kraje ter lažnega predstavljanja. Z uporabo posebnih ločevalnikov, Windows 10 omogoča tudi naprednejše preprečevanje izgube podatkov.Windows 10 na voljo…?

S 1. oktobrom je postala poskusna različica OS Windows 10 na voljo zgolj programerjem in proizvajalcem strojne opreme. Navadni uporabniki naj bi novo verzijo lahko preizkusili šele v drugi polovici 2015. Pri Microsoftu obljubljajo tudi, da bo nov OS za uporabnike z že predhodno nameščeno sedmico oziroma osmico cenejši, namestitev pa preprostejša.

Za vse neučakane, pa je Microsoft odprl posebno spletno stran za prenos. Pri Microsoftu opozarjajo, da gre za razvojno različico, ki so bo do uradnega izida še močno spreminjala. Za namestitev potrebujemo računalniški sistem z vsaj gigaherčnim procesorjem, enim gigabajtom (32-bitna različica) oziroma dvema gigabajtoma (64-bitna različica) sistemskega pomnilnika in trdi disk z vsaj 16 gigabajti prostora.

Kontaktirajte nas

Naslov: Linhartova cesta 13
1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)41 646 343
Email: info@jejuja.si

Iščemo nove projekte in sodelovanja

Kontaktirajte nas

Pridruži se nam

 

© 2012-2018 Web-development branch JEJUJA d.o.o.