Mobilne aplikacije s poostrenim varovanjem podatkov

11 November 2014

Ker postaja uporaba aplikacij na pametnih telefonih del našega vsakdana, je še posebej pomembno, da jih znamo pametno uporabljati. Pri tem imamo v mislih predvsem varovanje naše online zasebnosti, ki je lahko hitro oškodovana.

 

V nadaljevanju vam predstavljamo 6 mobilnih aplikacij, ki uporabnikom nudijo varno komuniciranje ter brskanje po spletu.

 

1. RedPhone (Android)

Aplikacija RedPhone omogoča varne, šifrirane klice z drugimi uporabniki aplikacije.

Uporabnik je dosegljiv na svoji običajni telefonski številki, ki jo »sistem« po aktivaciji najprej preveri. RedPhone ob vzpostavitvi klica zazna, ali imata oba uporabnika, ki sta vključena v pogovor ustrezno preverjeno telefonsko številko. Šifrirana komunikacija nato poteka v obliki prenosa podatkovnih paketov oz. mobilnega omrežja.

Uporabniki telefonov iPhone, lahko uporabljajo iOS različico Signal. Obe aplikaciji (RedPhone in Signal) sta brezplačni in odprtokodni.

RedPhone2. Wickr (Android, iOS)

Wickr uporabnikom omogoča pošiljanje zasebnih, šifriranih, samouničujočih sporočil (v obliki besedil, fotografij, videov ali glasovnih sporočil) drugim uporabnikom Wickrja. Po določenem času se metapodadki sporočila samodejno izbrišejo. 

Wickr3. Telegram (Android, iOS)

Telegram je še ena komunikacijska aplikacija namenjena pošiljanju šifriranih sporočil (besedilo, fotografije, videi, dokumenti – .doc, .zip, .pdf, itd.) na hiter, preprost ter varen način. Skupinski pogovori (telegram groups) lahko vključujejo do 200 ljudi.

Telegram4. SpiderOak (Android, iOS)

SpiderOak deluje po podobnem načelu kot Dropbox, le da zagotavlja večjo varnost in šifriranje podatkov. Shranjevanje vseh novih in spremenjenih datotek v oblaku poteka samodejno, mogočena pa je tudi sinhronizacija datotek v eni ali več naprav, ne glede na tip naprave (prenosni računalnik, tablica, pametni telefon…) ter njen operacijski sistem. SpiderOak s posebnimi algoritmi preveri vsako datoteko in preprečuje podvajanje tako, da shrani samo nove podatke, ne pa znova celotne datoteke.

SpiderOak5. Ghostery (iOS)

Brskalnik Ghostery je alternativna rešitev za ohranjanje zasebnosti. Aplikacija odkriva in zapira spletne hrošče, ki v sami kodi spletne strani vohunijo za uporabnikovimi dejavnostmi ter nato podatke posredujejo določenim podjetjem. Ghostery posamezniku sporoča kdo (katero podjetje) si je želel ogledati njegove podatke ter mu posreduje celo dodatne informacije o podjetju.  

Ghostery6. Avast! Mobile Security & Antivirus (Android)

Še zadnjo med izbranimi aplikacijami mnogi kritiki opisujejo kot »all in one« protivirusno orodje za varno kopiranje. Brezplačni antivirusni program za Android vključuje:

  • antivirusni program,
  • anti-theft funkcijo,
  • filtriranje SMS-ov in klicev,
  • zaznavo neželjenih aplikacij,
  • ter druge funkcije.

Avast

Kontaktirajte nas

Naslov: Linhartova cesta 13
1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)41 646 343
Email: info@jejuja.si

Iščemo nove projekte in sodelovanja

Kontaktirajte nas

Pridruži se nam

 

© 2012-2018 Web-development branch JEJUJA d.o.o.