ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Raziskava: Z vdorom v računalniški sistem se je v letu 2014 soočila večina podjetij

5 November 2014

Obsežno raziskavo je izvedlo podjetje Kasperskay Lab, večje privatno podjetje, katerega primarno področje poslovanja je prodaja protivirusnih programov. V raziskavo IT security risks survey 2014 je bilo vključenih 3900 podjetji iz 27. držav po vsem svetu. Med njimi je bilo več kot 54% podjetij srednjevelikosti, nekaj manj velikih in zelo velikih podjetij, ter najmanj majhnih in zelo majhnih podjetij. 

Manj načrtnih vdorov

Omenjena študija razkriva, da je največ vdorov v računalniške sisteme izvedenih naključno, brez predhodnega targiranja na točno določenega posameznika oziroma podjetje.

Med podjetji, ki so sodelovala v raziskavi je bilo namreč le 12% takih, ki so že bili tarča namenskega napada oziroma vdora. Načrtno izpeljani hekerski vdori se najpogosteje izvajajo nad podjetji/institucijami, kot so obrambna ministrstva, telekomunikacijska podjetja, ter različna finančna podjetja.

 

Najpogostejšo grožnjo predstavlja spam

64% podjetij vključenih v raziskavo je odgovorilo, da je vsiljena elektronska pošta (spam) najpogostejša oblika vdora. Sledijo ji zlonamerna programska oprema (malware), lažno predstavljanje (phishing) ter omrežno vrinjenje (nework intruision/hacking). 

Vlomi v racunalnik

(Kaspersky Labs)

Zgoraj naštete oblike vdora so dobro poznane tudi posameznikom, ki redno uporabljamo računalniško medmrežje v osebne namene. Nezaželjene vdore lahko uporabniki v veliki meri preprečimo z namestitvijo doslednih protivirusnih programov.

Žrtve napada z vdori najpogosteje izgubijo notranje operativne podatke (43%), podatke klientov (31%) ter finančne podatke (22%).

 

Škoda?

Z raziskavo so raziskovalci na podlagi sodelujočih podjetji prišli tudi do podatkov o tem, koliko denarja je potrebnega za popravilo škode, narejene z vdori v računalniške sisteme. Za posledice posameznega incidenta lahko podjetja odštejejo od $720,000 (571,896 EUR) do tudi 2.54 milijona ameriških  dolarjev (2.028.190 EUR). 

Kontaktirajte nas

Naslov: Linhartova cesta 13
1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)41 646 343
Email: info@jejuja.si

Iščemo nove projekte in sodelovanja

Kontaktirajte nas

Pridruži se nam

 

© 2012-2021 Web-development branch JEJUJA d.o.o.