ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Razlika med POP3 in IMAP

25 Februar 2014

Današnje dni že vsak pošilja e-maile na delovnem mestu , doma,  preko telefonov ... Ampak vedno kadar si ustvarimo nov e-poštni račun imamo probleme z nastavitvami bodisi na pametnem mobilniku bodisi v Outlooku ali kakšnemu drugemu programu. Vsa ta žargon nas po nemalem nervira. Pa poglejmo kaj pomeni kaj.

Vseeno je ali uporabljate Gmail , Hotmail , Yahoo Mail , ali email nastavljen z svojo lastno domeno. Danes se bomo osredotočili na nekatere odgovore na nekaj najpogostejših ovir, ko gre za dodajanje novih e-poštnih računov. 

E- poštni odjemalec (E-mail client) ali spletna pošta(Webmail)

Preden pojasnimo različne protokole, ki se uporabljajo za prenos e-pošte, si vzemimo nekaj minut za razumevanje enostavnejši stvari, razliko med e-poštnim odjemalcem in spletno pošto. Če ste kdaj imeli/ imate Gmail, Hotmail ali drug e-poštni račun, verjetno ste se uporabljajo spletno pošto. Če pa delate v pisarni in uporabljate program, kot je Microsoft Outlook, Windows Live Mail, ali Mozilla Thunderbird, uporabljate e-poštnega odjemalca. 

Oba, spletna pošta in e-poštni odjemalec sta programa za pošiljanje in prejemanje e-pošte. Spletna pošta je program, ki je napisan, za upravljanje preko spletnega brskalnika, običajn brez nalaganja kakeršnihkoli programov na vaš računalnik. 

E-poštni odjemalci so programi, ki so nameščeni na lokalnih napravah ( npr. računalniku ali tablici, pametnem mobilniku ), za komunikacijo z oddaljenimi strežniki, ter prenos elektronske pošte in pošiljanje e-pošte. Se pravi pošiljanje in prejemanje e-pošte se izvaja na računalniku z nameščenim programom, namesto uporabe spletnega brskalnikaz. 

E-poštni odjemalec in spletna pošta delujeta vzajemno edn z drugim. Na kakšen način, boste zvedeli kmalu.

POP3

POP ali Post Office Protocol, je način za pridobivanje informacij- emailov, ki sega v čas ko je bil splet drugačen kot ga poznamo danes. Računalniki so imeli le omejen, nizko pasovno širino dostopa do oddaljenih računalnikov. Tako so inženirji ustvarili POP v upanju, da bi ustvarili preprost način za prenos kopij e-pošte, katero lahko beremo brez internetne povezave. Prva različica POP je bila ustanovljena leta 1984 in POP2 je bila narejena v začetku leta 1985.

POP3 jetrenutna različica email protokola in še vedno ostaja eden izmed najbolj priljubljenih. POP3 ustvari kopije e-pošto in izbriše originale iz strežnika. Tako so e-poštna sporočila vezani na ta določeni računalnik kamor je bila e-pošta prenesena in je ni mogoče dostopati prek katere koli druge spletne pošte ali katerega koli drugega spletnega odjemlaca.

POP3 temelji na starejšem modelu uporabe e-pošte brez povezave, ni pa zato razloga, da ga imamo za zastarelo tehnologijo, saj ima svoje namene. Predlagan je bil tudi POP4, vendar ni bil še implementiran.

IMAP

IMAP je bil ustanovljen leta 1986, vendar zaradi njegove uporabnosti se nam zdi, da ustreza v moderni svet. Za upravljanje z e-pošto moramo vedno biti priključeni z spletom. Ideja je bila, da uporabniki ne bi bili vezani na samo en računalnik kot pri POP3, ampak da bi imeli možnost pregledovanja pošte kjerkoli in z več poštnimi odjemalci- (kot bi da bi imeli e-pošto shranjeno v oblaku).

V primerjavi z POP3 , IMAP omogoča uporabnikom , da se prijavite na več različnih e-poštnih odjemalcev ali spletnih pošt vmesnikov in ogledajo isto e-pošto, saj so e-poštna sporočila hranijo na oddaljenih poštnih strežnikih, dokler jih uporabnik ne izbriše. V današnjem času lahko preverite svojo e-pošto na spletni pošti, v e-poštnih odjemalcih in na mobilnih telefonih. Zato je IMAP postal zelo priljubljen.

Ker IMAP shranjuje e-pošto na poštnih strežnikih, boimel vaš e-poštni nabialnik omejeno količino pošte. To je tudi odvisno od vsake spletne pošte posebaj (Gmail, yahoomail,...). Če imate veliko število e-poštnih sporočil, ki jih želite obdržati, lahko naletite na težave, ko je vaš e-poštni nabiralnik poln. 

Katerega naj uporabim ?

  • Če pregledujete vaše E-maile iz več naprav (pametni mobilniki, računalnik...) je bolje da uporabljate IMAP.
  • Če večinoma uporabljate spletno pošto in bi si jo radi povezali z vašim tabličnim računalnikom ali drugo napravo, uporabite ravno tako IMAP
  • Če uporabljate enega in edinega e-poštnega odjemalca na eni napravi, lahko uporabite POP3 
  • Če imate ogromno zgodovino E-mailov, raje uporabite POP3 da vam ne zmanjka prostora na oddaljenem sreverju.

Kontaktirajte nas

Naslov: Linhartova cesta 13
1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)41 646 343
Email: info@jejuja.si

Iščemo nove projekte in sodelovanja

Kontaktirajte nas

Pridruži se nam

 

© 2012-2021 Web-development branch JEJUJA d.o.o.