London dobil svojo lastno domeno

29 April 2014

Londončani imajo zdaj svojo lastno domeno. Nova vrhnja internetna domena (TLD) je prispela v še eno večje mesto. Ljudje in podjetja v britanski prestolnici lahko sedaj  ponosno dodajo .london   na svojo spletno stran.

Nova lokalna domenska imena postajajo popularna po celem svetu zahvaljujoč Mednarodni korporaciji za dodeljevanje imen in številk (ICANN), organu, pristojnemu za upravljanje spletnih naslovov. Poleg domene . london obstaja tudi nemška  .berlin in avstrijska  .wien. Domene kot so .nyc, .miami.vegas.stockholm in  .istanbul pa so pričakovane kmalu.

 

Prijave na buydomains.london se  začnejo že  danes in so odprte za naslednje tri mesece, znane kot "vzhajajoče" obdobje.  Prvi  .london  spletna strani se je že pojavila - nogometno moštvo West Ham in hamper emporium Fortnum in Mason sta si med prvimi zagotovila nove domene-  www.whufc.london in fortnumandmason.london .

whufc

 

Naj bo le majhna Londonska  kavarna ali eden od prestolniških uglednih športnih društev,  .london domena ponuja večjo povezanost  do londonske skupnosti (deskanja po spletu)," pravi Jan Corstens, partner tako na Deloitte kot na ICANN Trademark Clearinghouse, organ, ki ščiti blagovne znamke  novih domen.

"To je dobra poteza za mesta, kot so London," pravi Mark Skilton, profesor prakse na Warwick Business School. "Pomembno je, da digitalno blagovno znamko ne izpustimo ob hitro razvijajoči se digitalni prisotnosti drugih mest kot sta Berlin in Dunaj.''

Internetna domena .london stane 60€ (49,95£ oziroma 84$).

 

Kritike:

Z novimi vrhnjimi internetnimi domenami ni vsak navdušen, saj nekateri kritiki vidijo nove vrhnje domene zgolj kot služenje denarja. Strokovnjak na tem področju  Graham Charlton iz eConsultancy,  kritizira odobritev novih  .uk domen, ker  so jih podjetja prisiljena kupiti, namesto uporabe že obstoječih  .co.uk domen. Edini, ki vidijo smisel za to so registratorji domen.

Več lokalnih vrhnjih internetnih domen bo vsaj dodalo pomen spletnega naslov. Mislim, da .london  domen ima svoje prednosti," nadaljuje Charlton ", ki  opravlja posebno funkcijo:. omogoča podjetjem, da so tesneje povezati z Londonom.  Morda to bo vplivalo na mnenje spletnih uporabnikov, glede posameznega podjetja registriranega pod to domeno ali pa sploh ne bo nobene razlike.''

 

ICANN je odprl  več vrhnjih domen, kot so .com,  .org in ostale -.. Vse Googlove spletne strani lahko imajo končnico .google na primer. Ampak to širjenje morebitnih URL-jev  nikakor ne bo poceni, zato morate dobro premisliti o registraciji domen, še posebej, da ne bi registrirali domeno katere podobna že ima spletno stran. V enem izmed prvih sporov o vrhnjih domen je imela nizozemsko podjetje Canyon Bicycle ki si je moglo priboriti nazaj domeno "canyon.bike"  od oportunista- cybersquatters.

Kontaktirajte nas

Naslov: Linhartova cesta 13
1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)41 646 343
Email: info@jejuja.si

Iščemo nove projekte in sodelovanja

Kontaktirajte nas

Pridruži se nam

 

© 2012-2018 Web-development branch JEJUJA d.o.o.